Научете повече

Медицински публикации

Заглавие и автори на статията

Публикувана в:

Данни за проучването

Резултати и заключения

Приложение на миноксидил в дерматологията: странични ефекти и нови патенти,

Роси A, Нантизани C, Певся Л, Йорио A, Скали E, Калвиери С.

 Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2012 May; 6(2):130-6.

 

Миноксидил е вазодилататор, за който се знае, че забавя или преустановява косопада и подпомага растежа на нова коса. Разработена е разтвор за локално приложение с 2% концентрация за третиране на андрогенна алопеция при жени и 5% разтвор за лечение на заболяването при мъже. Механизмът, чрез който веществото подпомага космения растеж все още не е напълно изяснен.

Миноксидил отваря калиевите канали и води до хиперполяризация на клетъчната мембрана, а тъй като е и вазодилататор се предполага, че разширявайки кръвоносните съдове и отваряйки калиевите канали, той позволява навлизането на повече кислород, кръв и хранителни вещества във фоликула.

Най-често срещаните неблагоприятни реакции се ограничават до раздразнения на кожата и контактен дерматит на скалпа. По време на употребата на миноксидил може да се наблюдава усилване на косопада, което се дължи на синхронизацията на космения цикъл, предизвикана от лечението.

 

Прилагане на терапия с ниско енергиен лазер като самостоятелна или съпътстваща терапия при мъже и жени с андрогенна алопеция.

 

Мънк А., Гавадзони МФ., Трюб РМ.

Int J Trichology. 2014 Apr;6(2):45-9. doi: 10.4103/0974-7753.138584.

32 пациента (21 жени и 8 мъже), период на наблюдение – 24 месеца

т 32 пациента (21 жени, 11 мъже), 8 показаха значително, 20 умерено и 4 никакво подобрение. Подобрението се наблюдава както при самостоятелната, така и при съчетаната терапия. Подобрението настъпва най-рано на  третия месец и се задържа до края на наблюдението от 24 месеца. Не са наблюдавани неблагоприятни реакции.

 

Този лазер представлява потенциално ефикасно лечение на АГА при жени и мъже както като самостоятелна, така и като съпътстваща терапия. Съчетанието от миноксидил или финастерид и лазер действа в  синергия за увеличаване на растежа на коса.  

 

Ниско енергийни лазери за третиране на косопад.

 

Авчи П, Гупта ГК, Кларк Дж., Уиконкъл Н, Хамблин МР.

Lasers Surg Med. 2014 Feb;46(2):144-51. doi: 10.1002/lsm.22170.

Преглед на публикациите

Андрогенната алопеция, най-често срещания тип загуба на коса, засяга 50% от мъжете над 40 години и 75% от жените над 65 години. Досега, единствените одобрени медикаменти са само два – миноксидил и финастерид, а трансплантацията на коса си остава единствена алтернатива. Настоящата публикация прави преглед на доказателствата получени при клинични изследвания на прилагането на ниско енергийни лазери за третиране на косопад и обсъжда вероятните механизми на действие.

 

Контролираните клинични изпитания показват, че тази лазери стимулират растежа на косата и при мъже, и при жени. Основният механизъм, който се счита, че въздейства е стимулацията на  епидермалните стволови клетки в луковицата на космения фоликул и стимулиране на анаген фазата.

Прилагането на ниско енергийни лазери за стимулиране на растежа на коса при мъже и жени е безопасно и ефикасно.

 

Нови и установени вещества, отварящи калиевите канали стимулират космения растеж In Vitro: изводи относно начина им на действие в космените фоликули

 

Гарет С Дейвис, М Джули Торнтън, Трейси Дж. Дженър, И-Ю Чен, Джон Б Ханзен, Ричард Д Кар и Валери А Рандал

 

Journal of Investigative Dermatology (2005) 124, 686–694; doi:10.1111/j.0022-202X.2005.23643.x

 

 

 

 

 

Макар миноксидил и диазоксид да са сред веществата, отварящи АТФ чувствителните калиеви канали (КАТФ), които могат да предизвикат растеж на косата, механизмите им на действие не са все още напълно изяснени. KAТФ каналите от различни тъкани съдържат подтипове на регулиращия рецептор за сулфонилурея, SUR, и субединици Kir6.X, които придават различни чувствителности на регулаторите. Установявят се in vitro ефекти на известните, наред с ново такова – избирателно отварящото вещество Kir6.2/SUR1 и въздействието им върху космения фоликул. Резултатите говорят за пряко въздействие на KAТФ модулаторите върху каналите в космения фоликул през два типа рецептори на сулфонилурея.

 

Андрогенн алопеция: нов преглед на наличните терапии.

Варотай С, Бергфелд ВФ.

Am J Clin Dermatol. 2014 Jul;15(3):217-30. doi: 10.1007/s40257-014-0077-5.

Преглед

Целта на настоящия доклад е да направи преглед на публикуваните медицински и не медицински методи за третиране на андрогенна алопеция при мъже и жени.

Медицинският метод с най-добра база данни от изследвания и доказателства за ефикасност и безопасност при андрогенна алопеция при мъже е орално прилагания финастерид и топикален разтвор на миноксидил. За андрогенна алопеция  при жени, най-ефикасното и безопасно лечение е топикалния разтвор на миноксидил.  В класацията следват някои често прилагани, но неодобрени за тази цел от Агенцията по храните и лекарствата медикаменти като перорални и топикални анти-хормонални терапии.

Оценката на качествените доказателства от публикациите до този момент показват, че оралния финастерид (само за мъже) и топикалния миноксидил (за мъже и жени) са най-добрия метод за третиране на андрогенна алопеция.

 

Рандомизирано двойно сляпо, плацебо контролирано изследване за определяне на ефикасността на инхибитори на 5-алфа-редуктаза от растителен произход при лечението на андрогенна алопеция

Прагер Н, Бикет К, Френч Н, Марковичи Г.

 

J Altern Complement Medicine, 2002 April; 8(2):143-52.

Пациенти мъже на възраст от 23 до 64 години, в добро общо здравословно състояние, със слаба до умерена андрогенна алопеция

Андрогенната алопеция (AГA) се характеризира със структурна миниатюризация на андроген-чувствителните космени фоликули и е анатомично дефинирана с определено местонахождение на скалпа. Един от факторите, които допринасят да това заболяване е превръщането на тестостерона в дихидротестостерон (ДХТ) чрез ензима 5-алфа-редуктаза (5АР). Ето защо, АГА се повлиява от медикаменти и агенти, използвани за третиране на доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП).

Целта на изследването е да тества 5АР инхибитори от растителен произход и по-точно липостеролен екстракт от Serenoa repens и бета ситостерол при третиране на АГА.

Резултатите от пилотното проучване показаха силно позитивна реакция на лечението. Докладът отчита подобрение при 60% от обектите приемали активната формула.

Полезно

Впечатления на клиенти: