Полезно

Метод за почистване с рициново масло

Рицинът (Ricinus communis) е растението от чиито семена се извлича рициновото масло

Основната концепция при този метод за почистване и поддържане на кожата е лекотата, с която растителните масла разтварят и извличат излишния себум и натрупаните мъртви клетки и замърсявания.

Необходими са две растителни масла: рициново масло, което е лечебното масло и органично, студено пресовано слънчогледово масло. Рициновото масло е известно с противовъзпалителните си качества, но и с лечебните си и почистващи свойства. То притежава толкова много благотворни свойства, че с право го наричат „вълшебно”. В книгата си „Лечебното масло”, д-р  Макгари заявява: „Рициновото масло може да подобри цялостното състояние на тялото.” Рициноловата киселина в рициновото масло уврежда редица вируси и бактерии и, тъй като маслото може да прониква дълбоко в кожата, то е изключително ефикасно при третиране на акне.

Смес масла в зависимост от типа кожа

Рициновото масло е много гъсто и прекалено изсушава кожата. Именно поради това се налага смесването му с друго растително масло. Подходящите масла са студено пресовани, препоръчително е да са органични и включват масло от слънчоглед, зехтин, масло от гроздови семки, жожоба или авокадо.

В зависимост от омазняването на кожата се променя и пропорцията на рициновото масло към разреждащото масло. Колкото по-суха е кожата, толкова по-ниско трябва да е съдържанието на рициново масло.

Основни съотношения при приготвяне на дълбоко почистваща маска:

  • Мазна кожа: 30% рициново масло / 70% слънчогледово (или друго) масло.
  • Нормална/ смесена кожа: 20% рициново масло / 80% слънчогледово (или друго) масло.
  • Суха кожа: 10% рициново масло / 90% слънчогледово (или друго) масло.

Можете да променяте тези съотношения, така че най-добре да отговарят на нуждата на вашата кожа. Съхранявайте сместа в чисто шишенце с капачка на винт и далеч от слънчева светлина. Когато трябва да си приготвите нова смес, или изварете шишето, или използвайте ново. Не съхранявайте сместа в хладилник, а на стайна температура.

Почистваща маска-компрес

Почистването на кожата трябва да се извършва вечер. На сутринта може само да избършете лицето си с хавлия, овлажнена с топла вода. Целта е кожата да се почисти в дълбочина и едновременно с това да се балансира естественото производство на себум от кожата.

  • Нуждаете се от хавлия, сместа от масла и гореща, течаща вода.
  • Изсипете в дланта си около 1 чаена лъжичка от сместа, разтрийте между дланите си, за да затоплите маслата и нанесете върху лицето чрез лек масаж.
  • Отделете повече внимание на проблемните зони. Сместа ще проникне дълбоко в порите и ще отстрани черните точки, замърсяванията и излишния себум.
  • Когато рициновата смес е попила в кожата, намокрете хавлията с гореща вода, изстискайте я и покрийте лицето си с нея. Когато температурата й спадне, леко избършете лицето и отново намокрете с гореща вода и повторете. Не търкайте силно с хавлията, за да не раздразните кожата. Действието на маслата и горещата вода е достатъчно за почистване дори и на проблемните зони.
  • Повторете процедурата с хавлията и горещата вода 3-4 пъти. Ако след това усещате кожата си прекалено опъната, просто намажете лицето си с няколко капки от рициновата смес.

Този метод за дълбоко почистване трябва да се прилага редовно, но не твърде често. Вашата кожа сама ще подскаже колко пъти в седмицата трябва да използвате рициновата смес. Обикновено не са необходими повече от 2-3 почиствания седмично. Хората с по-суха кожа могат да го правят и веднъж седмично. Възможно е, след първите няколко седмици, да се наложи да разредите броя почиствания, които извършвате за една седмица.


Впечатления на клиенти: